Плевнелиев: С референдума да върнем доверието в политиката

Моят апел към политиците е да направим смислени следващи избори, посочи държавният глава

04.06.2015 | 18:00 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: С референдума да върнем доверието в политиката

Референдумът цели да върнем обратно доверието в политическата система, обяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Русенския университет "Ангел Кънчев". Там той участва в инициативата "Диалог с гражданите" на ЕК, Dnes.bg.

"Моят апел към политиците е да направим смислени следващи избори. Нека да покажем, че пряката демокрация работи, нека да дадем шанс на народа да бъде чут. Нека да заздравим основите на българската демокрация, след като питаме народа."- посочи държавният глава. 

Той заяви, че вярва, че политическите партии ще се отнесат отговорно към идеята за произвеждане на национален референдум.

"Не си мисля, че референдумът отново ще потъне в процедурни хватки и безсмислено политиканстване. Не съветвам политическите сили да се отнасят по този начин към очевидното желание на българския народ да бъде питан, да бъде чут. Този референдум не е заради мен, той не е и заради политическите партии сами по себе си. Този референдум е заради политическата система - като такава каквато имаме и каквато бихме искали да изградим." - каза още Плевнелиев. 

По думите му ниското доверие на гражданите е проблем и то може да бъде преодоляно само тогава, когато не се използват "процедурни хватки", тогава, когато не се "партизанства". 

Плевнелиев изрази задоволство от готовността на кабинета за реформи и настоя за конкретни резултати от тях.

"За първи път в годините на прехода виждаме ясно политическо желание с конституционно мнозинство в българския парламент. За първи път виждаме и огромното желание системата да се подобри от долу нагоре." - допълни Плевнелиев.

Държавният глава изрази своето задоволство, че в българската прокуратура текат дебати, защото по думите му това е заявка за устойчивост на процеса.

"Апелирам българското правителство и парламент, зависи само от нас, да имаме ясни приоритети и да постигаме конкретни резултати. Радвам се, че днес реформата е приоритет. Още по-добре е, че виждаме силна заявка за реформа в здравеопазване, сигурност, правосъдие и образование. Това е знак, че искаме по национално отговорен начин да подобрим ситуацията. Тази заявка е само началото на един процес, който заедно ще извървим." - каза още Росен Плевнелиев. 

По думите му в света днес има два вида богати държави – едните, които имат газ и петрол и другите, които имат работещи институции. 

"Ние българите нямаме газ и петрол, следователно, ако искаме да сме богати, трябва да гарантираме върховенството на закона." - посочи държавният глава.