Предложението на държавния глава за референдум не е в разрез със законите

Предложението е в съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление

04.06.2015 | 14:15 Редактор: Ирина Георгиева
Предложението на държавния глава за референдум не е в разрез със законите

Във връзка с твърдения относно законосъобразността на предложения от президента Росен Плевнелиев национален референдум по въпроси на изборните права на гражданите, Прессекретариатът на държавния глава заявява следното:

Внесеното в Народното събрание предложение на президента Росен Плевнелиев за произвеждане на национален референдум е в абсолютно съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

В закона няма срок, който да ограничава президента да внесе отново същото предложение. Текстът, който предвижда едногодишен срок, се отнася само до започване на нова подписка от гражданите с предложение за референдум по същите въпроси. Разширителното и неточно тълкуване на закона показва единствено нежелание да се проведе референдум и да се даде възможност на гражданите да кажат мнението си по поставените въпроси.

Българският народ очаква дебати по същество, а не опити чрез юридически неиздържани аргументи да бъде игнорирано многократно заявеното желание на българските граждани да се произнесат по въпроси на избирателните им права.