Петър Мицин стана най-добър млад спортист на България за 2023 г.

Плувецът събра 790 точки и получи наградата си на специална церемония

06.01.2024 | 17:13 Редактор: Вяра Димова

Плувецът Петър Мицин бе избран за най-добър млад спортист на България за 2023 г. Той заслужи отличието в анкетата, организирана за детско-юношески спорт. Участие взеха 84 представители на медиите, които посочиха общо 47 спортисти на възраст до 19 г.

Роденият във Велинград плувец събра 790 точки и получи наградата си на специална церемония в Театралната зала на ЧУ "Свети Георги" в София от Тодор Иванов, управител на Фрий медиа груп, организатор на събитието.

През изминалата година Мицин стана първият български плувец със световен рекорд при юношите в мъжкото ни направление, спечели и световната титла на 400 м св. стил при юношите. Той е първият ни троен европейски първенец в мъжкото плуване, както и първият състезател у нас изобщо с три медала от един шампионат – световното в Израел.

Мицин има и две олимпийски квоти за Париж 2024 – на 400 и 800 м св. стил, и покрит норматив "Б" на 200 м св. стил.

Плувецът, който преди година бе 10-и в класацията, сега изпревари с 239 точки втория - Карлос Насар. Мицин се нареди пред щангиста и в класацията "Спортист на годината". Двамата заеха съответно трето и четвърто място. Това предизвика бурна дискусия в социалните мрежи между фенове и спортисти, както и недоволството на майката на Насар. Щантистът днес не се появи на церемонията. Статуетката му получи Марин Милашки от федерацията по вдигане на тежести.

Вижте повече във видеото.

Снимка: lap.bg.