Петър Мицин си заслужи "Спортен Икар", мечтае за олимпийски медал

Плувецът отбеляза редица впечатляващи резултати през годината

14.12.2023 | 14:41 Редактор: Вяра Димова

Плувецът Петър Мицин получи наградата "Спортен Икар" на Фондация "Български спорт" за 2023 година, след като записа редица впечатляващи резултати.

18-годишният Мицин постави световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил, като спечели три европейски титли при юношите (200, 400 и 800 метра свободен стил), както и златото на Стария континент на 400 метра свободен стил при младежите до 23 години. На Световното първенство за юноши той стана шампион на 400 метра свободен стил и взе сребро на 800 метра свободен стил и на 200 метра бътерфлай.

Мицин има и сигурни две олимпийски квоти за игрите в Париж 2024 на 400 и на 800 метра свободен стил.

"Тази награда тежи доста, защото това е резултат на всичките тези резултати, които показвам в плуването и те са от значение. За мен е чест да бъда носител на наградата "Спортен Икар" за 2023 година. Искам да отправя специални благодарности на моя треньор Николай Вакареев, също и на Българска федерация плувни спортове, на Министерството на младежта и спорта за помощта и подкрепата, които ми оказват. Искам да пожелая на всички млади спортисти да продължават да се трудят, да постигат нови върхове, да не се отказват от целите си и да бъдат фокусирани", каза плувецът и призна, че преди година не си е представял тези резултати.

Снимка: БГНЕС