"Ливърпул" се справи с "Нюкасъл", тимът се откъсна на върха във Висшата лига

Салах отчете два гола, отива на турнира за Купата на Африка

02.01.2024 | 07:37 Редактор: Вяра Димова

"Ливърпул" не сбърка и след 4:2 срещу "Нюкасъл" дръпна с 3 точки на върха във Висшата лига. Двубоят в първия ден от новата година предложи много шоу, а Мохамед Салах, който след този мач отива на турнира за Купата на Африка, се отчете с 2 гола, асистенция и пропусната дузпа. Червените имаха тотална доминация и направиха и серия от пропуски, което можеше да им струва скъпо. Те все пак вече имат 45 точки след 20 мача, с 3 пред "Астън Вила" и 5 пред "Ман Сити" и "Арсенал", като "гражданите" са и с мач по-малко. 

Вратарят на "Нюкасъл" Мартин Дубравка направи невероятен мач, но и той нямаше как да спаси отбора си, който допусна изобилие от ситуации пред вратата си. След 7 загуби в последните си 8 мача, "свраките" остават с 29 точки и са на 9-о място, като лошите им резултати продължават. За "червените" Алексис Мак Алистър остана на пейката, заедно с Гакпо и Жота. За "свраките" новината бе липсата в групата на Киърън Трипиър, който бе с контузия, но и разбира се в много лоша форма. 

Домакините очаквано започнаха силно и още в първите минути стигнаха до няколко положения, като в 12-ата Дарвин Нунес направи поредния си голям пропуск. Уругваецът направи двойно със Салах, но от чиста позиция стреля в Дубравка, а след това Шер блокира добавката на Джоунс. 

Последва отменен гол на Луис Диас след намесата на ВАР, а причината бе тънка засада. Малко след това обаче "Ливърпул" получи дузпа. Диас падна лесно след съприкосновения с Ботман, но ВАР потвърди наказателния удар. Салах стреля в средата на вратата, но Дубравка спаси, а при добавката Александър-Арнолд прати топката в небесата. Голям пропуск! Така египтянинът е пропуснал 4 от последните 10 дузпи, които е изпълнил. 

Мачът обаче остана много интересен. Нунес пропусна отново чисто положение, след като ударът му бе отразен от Дубравка, за да се стигне до отменен гол и на гостите, реализиран от Бърн, но Исак бе малко зад защитата, когато получи топката. В 39-ата минута Александър-Арнолд бе близо до страхотен гол, след като почти от аутлинията прати топката в напречната греда. Попадението щеше да напомни за онова на Марко ван Бастен от финала на Евро 1988! В крайна сметка обаче, паузата дойде при 0:0, въпреки че можеше да има поне 2-3 гола. Домакините имаха 18 удара, от които 5 точни, а профукаха и дузпа. 

Скоро след почивката обаче, "Ливърпул" направи пробива. "Червените" организираха отлична контра и Диас намери Нунес, а той пусна съм Салах, който нямаше как да пропусне и вкара 150-ия си гол във Висшата лига. Последва невероятно двойно спасяване на Дубравка срещу Салах и Нунес, за да дойде и нова намеса на вратаря след опит на уругваеца. И това се оказа ключово, защото "свраките" изравниха. Гордън успя да се проби отляво и намери Исак, който получил малко повече пространство от Ван Дайк отправи много точен удар за 1:1. 

В средата на втората част Клоп извърши тройна смяна, като извади Собослай, Нунес и Диас, а спасяванията на Дубравка не спираха, като в 65-ата минута той разочарова отново Салах, а Ливраменто блокира добавката на Джоунс. В 69-ата минута стражът някак си отрази и опит на Гакпо след корнер. Невероятен мач за вратаря на Нюкасъл, който обаче все пак не успя да спаси отбора си от загуба. 

В 74-ата минута Жота получи обратно от Салах, стигна до аутлинията и върна към Джоунс, който от чиста позиция върна преднината на "Ливърпул". Малко след това Салах даде отличен пас с външната част на крака към Гакпо, който вкара за 3:1. ВАР потвърди гола и всичко изглеждаше ясно. Само че "Нюкасъл" не мислеше така, защото при един корнер в 81-ата минута Свен Ботман засече с глава и намали изоставането на "свраките". Предстояха нервни минути за домакините. 

Последва обаче ситуация, при която Жота се измъкна, преодоля и вратаря, но неочаквано реши да падне на земята. Положението изглеждаше като сериозна симулация заради закъснялото падане, но ВАР все пак отсъди дузпа, което предизвика вълна от недоволство в социалната мрежа Х и бивши играчи като Дарън Бент, Джон Тери и Йън Райт не можеха да повярват на решението.

Този път Салах не сбърка, за да подпечата успеха. Много спорен наказателен удар без съмнение да не говорим, че Жота бе останал сам пред празната врата и спокойно щеше да вкара. Така или иначе обаче победата остана за "Ливърпул", който след общо 34 удара, от които 15 точни, определено заслужаваше да победи. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС