Плюсове и минуси на тренировките с инструктор

Когато сме в началото на ново начинание, имаме нужда от съвет

20.09.2023 | 12:01 Редактор: Михаела Димитрова
Плюсове и минуси на тренировките с инструктор

В днешно време все повече хора са вдъхновени да включат спорта в живота си. Когато обаче сме в началото на ново начинание, често се случва да ни трябва съвет. Ако решим да се занимаваме по-сериозно с фитнес, във всеки фитнес център има инструктори. Ще споделим положителните и отрицателните страни при тренирането с инструктор.

Нека да започнем с позитивите при трениране с фитнес инструктор:

1. Квалифицирани експерти

Фитнес инструкторите са квалифицирани специалисти, повечето от тях завършили курсове или имат спортно образование. Те имат опит, разбират от анатомия и физиология на човешкото тяло. Този фундаментален аспект на образование им позволява да разработват оптимални стратегии за тренировки и диети. Могат да ти представят всеки аспект от фитнеса - как да използваш машините в залата, как правилно да изпълняваш упражненията, как да структурираш тренировъчната си програма и как да развиеш здравословни хранителни навици. 

2. Мотивация и ангажимент

Сериозните инструктори са твоите най-добри наставници във фитнес средата. Те имат умението да вдъхновят да превъзмогваш себе си и да те мотивират да постигнеш повече с всяка тренировка. Важно е да разбереш, че прогресът невинаги е лесен. Има дни, когато можеш да се чувстваш изтощен или без настроение. Тук влиза ролята на инструктора - той те насърчава да надскочиш себе си,  дори и в "лоши" моменти. 

Но всяко хубаво нещо има и своите негативи...

1. Цената

Както сам предполагаш - наемането на фитнес инструктор може да бъде сериозна финансова инвестиция. Цената за индивидуална тренировка с инструктор е важен разход, който трябва да вземеш под внимание. Някои от инструкторите таксуват отделно различните видове тренировки - при демонстриране на упражнения, при изготвяне на тренировъчен план или съставяне на подходяща диета. Част от инструкторите препоръчват използването на не много полезни вещества (стероиди) и така, освен че ти създават повече разходи, поставят под риск здравето ти.

2. Абсурдите на фитнес инструкторите и техните опасни практики

В позитивите по-горе споменах как фитнес инструкторите са квалифицирани и имат богат  опит. Доста от тях обаче, следват грешни методи на трениране и го правят нарочно, защото когато научите основите на упражненията и диетата, то няма да имате нужда повече от инструктор. 

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay