Мбапе след поредния счупен рекорд: Заслужавам "Златната топка"

"Винаги е трудно да говориш за индивидуално отличие, защото трябва да поставиш себе си пред останалите", заяви френският национал

20.06.2023 | 12:30 Редактор: Искра Ангелова
Мбапе след поредния счупен рекорд: Заслужавам

Килиан Мбапе заяви, че заслужава да спечели "Златната топка" след страхотен сезон, в който постави нов рекорд по отбелязани голове. 54-те попадения на Мбапе, последното от които дойде при минималния успех над Гърция с 1:0 у дома в европейска квалификация, му позволиха да задмине легендата Жуст Фонтен като най-резултатен френски футболист на клубно и национално ниво в рамките на една кампания.

Мбапе бе запитан след победния си гол срещу гърците дали смята, че е в борбата за "Златната топка", която ще бъде връчена на церемония на 30 октомври, имайки предвид как параметрите за награждаване се изместиха и са по-концентрирани върху "индивидуалното представяне и решителният и впечатляващ характер на претендентите".

"Винаги е трудно да говориш за индивидуално отличие, защото трябва да поставиш себе си пред останалите и това е нещо, което не се нрави на обществеността. Новият критерий, става въпрос за хващане на окото, за някой, който е имал сериозно влияние, мисля, че отговарям на този критерий, така че бих казал да. Но ще видим", коментира нападателят на "Пари Сен Жермен" за TF1, пише БГНЕС.

Сред конкурентите на Мбапе за наградата са Лионел Меси, Ерлинг Холанд, Кевин де Бройне и Винисиус Жуниор. След като завоюва требъла с "Манчестър Сити" и вкара победния гол във финала на Шампионската лига, Родри също е считан от мнозина за заслужил кандидат. Карим Бензема е действащ носител на приза при мъжете, а Алексия Путелас при дамите.

Снимка: БГНЕС