Невиждан от десетилетия успех: Спечелихме отборната титла при щангистите

Състезателите ни при мъжете завоюваха общо три златни, три сребърни и един бронзов медал

12.04.2021 | 12:07 Редактор: Жаклина Иванова
Невиждан от десетилетия успех: Спечелихме отборната титла при щангистите

България завърши на първо място в крайното класиране по нации при мъжете на приключилото вчера Европейско първенство по вдигане на тежести в Москва. Това сочат публикуваните документи от организаторите и европейската щанги-централа. 

С 685 т. сме далеч напред на върха пред Армения, която завършва с 620 т. Трети са представителите на Грузия с 612 т. В десетката следват щангистите на колоси в щангите, сред които Русия, Беларус, Турция, Испания, Полша, Украйна и Чехия. Подобен успех в класирането по нации България не е записвала от десетилетия. 

"Радва ме, че отново сме на върха при мъжете в европейските щанги. Това е доказателство, че сме на прав път и е огромен стимул за състезателите. Жените ни също записаха голям успех. Сега няма време за почивка, още от днес започваме със заявките за младежкото световно, което предстои след месец в Ташкент и което също е олимпийска квалификация. Ще се борим за квотите до край и след това насочваме погледи към олимпиадата в Токио“, каза старши треньорът на националните щангисти Иван Иванов, като уточни, че след игрите в Токио ще се оттегли от поста.  

Българите се завърнаха от европейското в Москва общо с три златни медала, три сребърни и един бронзов в двубоите, а само при мъжете имаме злато на Ангел Русев и Стилян Гроздев, сребро на Карлос Насар и Христо Христов и бронз на Валентин Генчев. 

В общото подреждане по всички отличия в движенията България завърши с 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови медала, веднага след Украйна. 

Това е най-доброто класиране на страната ни на европейски първенства от 17 година насам.

С отличното представяне в руската столица България почти сигурно си осигури максимума от две квоти при мъжете за олимпиадата в Токио това лято. След младежкото световно през май в Ташкент ще бъдат оповестени окончателните участници, които се определят според ранглистите. 

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК