Затоплянето на климата дори с 2 градуса носи наводнения

Доклад на изследователският институт Climate Central

09.11.2015 | 16:48
Затоплянето на климата дори с 2 градуса носи наводнения

Доклад на изследователският институт Climate Central, публикуван в неделя твърди, че дори и ограничението на затоплянето на планетата само с +2 градуса по Целзий ще наводни големите градове, съобщава АФП.

Още по темата

Шанхай, Бомбай или Хонконг ще бъдат потопени?

Въпреки предприетите усилия от много години за ограничаване на затоплянето на планетата с 2 градуса по Целзий до края на 21в., големите градове са застрашени с повишаване на нивото на океана. Дългосрочните последици от климатичните смущения са в заключенията на доклада на американските учени от Climate Central, базирана в Принстън НПО, цитирани от АФП.

Дори и страните да успеят да забавят затоплянето на климата с +2 градуса Целзий нивото на моретата ще продължи да се повишава. Така територии, досега населени с над 280 млн души могат просто да бъдат залети.

Докладът излиза три седмици преди конференцията по климата в Париж COP21 /Конференция на страните, организирана от Рамковата конвенция на ООН по промените, CCNUCC/ в климата, приета през 1999 след Срещата за земята в Рио де Жанейро.

 

Ако не се положат никакви усилия и трендът на повишение на температурата с +4 градуса по Целзий, феноменът ще засегне над 600 млн души.

"Затопляне с повече от +20С представлява заплаха за съществуването в дългосрочен план на големите градове и крайбрежни зони", каза Бен Строс, един от авторите на проучването.

Мерките, взети за бързо и драстично намаляване на емисиите парникови газове въпреки всичко ще се усетят.

"Все още разполагаме с широк набор от инструменти", каза ученият.

Докладът посочва, че е трудно да се оцени скоростта, с която морското равнище ще се повиши. Изследователите предполагат, че може да стане в срок от 200 до 2000 години.

  • При затопляне с 4 градуса по Целзий до края на века океаните ще се повишат с 8,9 м /средно/, твърди докладът.
  • При затопляне с 3 градуса по Целзий нивото ще се повиши с 6,4 м
  • При затопляне с 2 градуса по Целзий нивото ще се повиши с 4,7 м.

Кой ще бъде най-засегнат от повишението на морското ниво

  • Азия: Китай, Индия, Бангладеш, Виетнам, Индонезия, Япония, Филипините, Египет, Тайланд, Бирма;
  • Америка: САЩ, Бразилия;
  • Европа: Холандия.

Риск има по-специално за градовете: Хонконг, Калкута, Дака, Джакарта, Шанхай, Бомбай, Ханой, Рио, Буенос Айрес, Ню Йорк, Токио.

Коментари за промените в климата следете в предаването на телевизия Bulgaria ON AIR "Време за времето" с Красимир Кирев.

 

 

 

Climate Central е НПО, в което учени и журналисти работят по проучване на ефектите от промените в климата и влиянието им върху САЩ.

Председател на борда е Стивън Пакала от Принстънския университет, професор по екология и еволюционна биология. Членове на борда са: Декер Анстом-президент на Landmark Communications и председател на Weather Com и Cable TV Network; Сали Бенсън от Стратфордския университет, Карл Ференбах-основател на High Meadows Foundation, Боб Литерман - председател на Kepos Capital и др. Главен изпълнителен директор е Пол Ханли, Хайди Кълън-главен изследовател.

Организацията се финансира от NASA, Google, Министерството на енергетиката на САЩ, Световната банка и др.

/Снимки: 1. Корица: Цъфнали дръвчета, София, бул. България, 2. Шабла, плажът, 3. Лондон, Темза. С.Грозева/bgonair