Папата към ООН: Дайте на хората подслон, работа и земя

Франциск осъди безграничната жажда за богатство и власт

26.09.2015 | 11:45
Папата към ООН: Дайте на хората подслон, работа и земя

Папа Франциск осъди преследването на материални облаги и власт, предупреждавайки на ежегодната среща на световните лидери на страните от ООН, че алчността унищожава ресурсите на Земята и задълбочава бедността.

78-годишният аржентинец се помоли на мемориала в памет на загиналите при атентатите на 11 септември 2001.

Още по темата

След това папата бе приветстван от над 80 000 души, които очакваха папамобилът да премине през Сентръл парк преди да се насочи към Медисън Скуер Гардън за вечерната служба пред 20 000 души, съобщава Ройтерс.

В обръщението си пред световните лидери на Генералната асамблея на ООН духовният лидер на 1,2 млрд католици по света се обяви против „тежкото престъпление“ на икономическото и социално изключване.

„Егоистичната и безгранична жажда за власт и материални блага води към злоупотреби с природните богатства и изключването на по-слабите“, каза папата.

Първият папа от Латинска Америка, Франциск често критикува стремежа към забогатяване.

В петък, на 25 септември 2015 пред ООН, организацията, която става на 70г., понтифът призова световните лидери да осигурят на народите си техните минимални материални нужди.

„Практически този абсолютен минимум е от три думи: подслон, работа и земя“, каза папа Франциск и бе силно аплодиран.

Той каза още, че бъдещето на човечеството е изправено пред риск.

„Екологичната криза и мащабното унищожение на биоразнообразието може да заплаши самото съществуване на човешкия вид“, каза Франциск, който тази година издаде първата папска енкликтика, писмо до църквата, посветена на опазване на околната среда.

/Снимка: ООН/