Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

М. Петков: Папа Франциск бе посрещнат с голям празник в САЩ

В Америка 22% от населението са католици

23.09.2015 | 20:27 Редактор: Ирина Георгиева
М. Петков: Папа Франциск бе посрещнат с голям празник в САЩ

Папа Франциск бе посрещнат с голям празник и с всенародна любов на военното летище "Андрюс" край Вашингтон. Това съобщи кореспондентът на БНР във Вашингтон Младен Петков в предаването Денят Он Ер. По думите му президентът Барак Обама подчерта ролята на папа Франциск и делата му, които са дали "надежда на тези, които търсят начин да разрушат оковите на насилието".

Журналистът обясни, че двамата лидери си приличат идеологически и това се приема като една силно политическа подкрепа за либералната политика за президента Барак Обама, най-вече по въпроса за глобалното затопляне. 

"Трябва да сме наясно, че в Америка в момента по най-високите етажи на властта шестима от съдиите във Върховния съд са католици, 31% от Конгреса са католици, 22% са католиците в Америка като цяло. Има една католическа вихрушка, която е важна за политическите движения в Америка, но те пък са разеденени. Тези, които идват от Южна Америка са по-скоро либерални католици, докато "белите американци", както ги наричат - те са много консервативни. И глобалното затопляне предизвиква много спорове." - посочи Петков.

Петков коментира и визитата на китайския президент Си Дзинпин в САЩ. Според него той е там, за да даде достатъчно доказателства, че думите на Китай са подкрепени с действия.

Чуйте: