Кофеинът спирал сърдечни аритмии

Учени са достигнали до заключението, че кофеинът е полезен за сърдечния ритъм

19.01.2014 | 12:38
Кофеинът спирал сърдечни аритмии

Кафето се консумира от стотици милиони хора по цял свят, всеки ден. Доктори от болница в Пекин са установили, че горещата напитка притежава полезни за организма свойства, като кофеинът в нея може да се използва за спиране на развитието на сърдечни аритмии.

Учените са достигнали до заключението, че кофеинът е полезен за сърдечния ритъм, след като са изследвали данни за над 200 000 души. Предсърдни аритмии са били диагностицирани при 1,9% от хората. Оказало се, че рискът от сърдечни аритмии намалява при консумацията на малки, и големи количества кофеин. Китайските медици са установили, че увеличаването на всекидневната употреба на кофеин с 300 милиграма намалява риска от аритмии с 6 процента. Тайната се крие в противофиброзния ефект на кофеина, твърдят учените.

Освен това в напитките с кофеин се съдържат и активни растителни съединения, които предотвратяват сърдечните проблеми. Според китайските медици обаче, за да бъдат направени окончателни изводи, са необходими допълнителни изследвания.