Трейдър съди JPMorgan заради печатна грешка

Десетичен знак объркал тъговеца на валута, че ще получава 10 пъти по-голяма заплата.

23.03.2012 | 17:23
Трейдър съди JPMorgan заради печатна грешка

Търговецът на валута Кай Хърбърт е завел дело срещу своя бивш работодател - инвестиционната банка JPMorgan Chase & Co, съобщава Bloomberg. Причина за това е недоразумение, породено от печатна грешка в неговия договор. Грешно поставен десетичен знак е заблудил Хърбърт, че ще получава 24 млн. ранда (3.1 млн. долара) годишно, което е десет пъти повече от реалната му заплата - 2.4 млн. ранда.

Посъветван от своите адвокати, швейцарецът е завел иск в размер на 920 000 долара. По време на едно от изслушванията по делото, адвокат на JPMorgan задал въпрос на Хърбърт: "Наистина ли си помислихте, че ще получавате толкова много пари за поста на изпълнителен директор?"

Хърбърт напуснал предишната си работа в UBS AG през юни 2010, когато получил оферта от JPMorgan да се премести в Йоханесбург, Южна Африка. След като открил грешката, той престанал да ходи на работа и JPMorgan оттеглили предложението си през декември 2010. Оттогава той е безработен, с изключение на 8 месеца работа в Credit Suisse Group Ag, откъдето е съкратен.