Потвърдено е: аспиринът предотвратява рака

Малки дози в продължение на три години намаляват с 25% риска от смъртоносно заболяване.

21.03.2012 | 17:17
Потвърдено е: аспиринът предотвратява рака

Ежедневното приемане на ниски дози аспирин може да предодврати появата на рак или да спре разпространението му, показаха независими проучвания на различни научни екипи. Резултатите им показват, че е възможно медикаментът да има ефект и при лечение на заболяването.

Авторите на изследването – д-р Питър Ротуел от Оксфордския университет и негови колеги - вече бяха доказали преди време, че приемането на аспирин в продължение на  10 и повече години намалява риска от рак на червата. Новите им изследвания показват, че ежедневният прием на малки дози от лекарството  в продължение на само три години може да намали риска от рак с 23% при мъжете и с 25% при жените.

Рискът от фатален край на заболяването пък намалява  до 37% при тези приемали хапчето над пет години.

Тези дни ще бъдат публикувани и резултатите от друго, напълно независимо изследване, според което аспиринът предотвратява разпространението на рака в други органи. При пациенти, употребяващи лекарството, метастазите са средно с 48% по-малко.

Учените си обясняват способността на аспирина да забавя метастазата с неговия ефект върху тромбоцитите – елементите в кръвта, които отговарят за съсирването й.

Аспиринът, който преди година навърши един век, е не само едно от най-популярните, а и от най-евтините лекарства, тъй като всички научни патенти върху него отдавна са изтекли.