Coca-Cola и Pepsi променят рецептата

Двете компании ще използват различен карамел за оцветител, за да не бъдат принудени да маркират напитките си като потенциално канцерогенни.

09.03.2012 | 10:03
Coca-Cola и Pepsi променят рецептата

Coca-Cola и Pepsi, производители на двете най-популярни безалкохолни напитки в света, променят леко рецептите им заради нов закон в щата Калифорния, който при досегашната технология би ги задължил да предупреждават от опаковките си, че продуктът е потенциално канцерогенен. Промяната вече е осъществена в Калифорния и в непосредствено бъдеще ще стане факт и в цяла Северна Америка, съобщи АР. За момента не е ясно дали корекцията в рецептата ще засегне и Европа.

От двете компании, които заедно държат почти 90% от пазара на газирани напитки, увериха, че потребителите няма да усетят разлика във вкуса.

Промяната засяга карамела, използван като оцветител в колата. Coca-Cola и Pepsi са инструктирали поддоставчиците си да коригират производствения процес, така че в карамела да се съдържа по-малко от опасния химикал 4-метилимидазол. Той се образува при топлинна обработка на захарите. Според новите здравни стандарти на Калифорния всеки продукт, който го съдържа дори в умерени количества, трябва да носи етикет, че е потенциално канцерогенен.

"Макар да вярваме, че няма заплаха за общественото здраве, която да оправдава такава промяна, ние все пак помолихме доставчиците си на карамел да направят тази стъпка, за да може продуктите ни да не бъдат обект на изискванията на това научно необосновано предупреждение", заяви в официално писмо до медиите представителят на Coca-Cola Диана Гарса-Чарланте.

Според говорител на щатската служба за безопасност на храните някои карамелови оцветители действително могат да имат канцерогенно действие, но човек трябвало да изпива по хиляда кутийки кола на ден, за да достигне концентрацията, която при клиничните тестове е предизвикала рак у лабораторните мишки.