САЩ връща на Испания съкровище

17 тона златни и сребърни монети присъдени на испанската корона.

02.02.2012 | 11:11
САЩ връща на Испания съкровище

Апелационният съд в Атланта, щата Джорджия, отхвърли жалбата на компанията Odyssey Marine Exploration във връзка с решението да бъде върнато на Испания монетно съкровище от потънал в началото на XIX век кораб, пише вестник El Pais.

Съдът е постановил в рамките на 10 дни Испания да изнесе от американска територия 600 000 златни и сребърни монети с общо тегло 17 тона. Това решение е било взето на принципа на “суверенния имунитет”: потъналият кораб принадлежи на испанската корона, следователно всичко на борда му е нейна собственост.

Делото между испанската държава и американската компания се точи от 2007 г. Тогава Odyssey Marine Exploration извади от дъното на Атлантическия океан монетите, чиято стойност по оценка на експерти възлиза на 500 милиона долара. Американски съдилища няколко пъти постановяваха съкровището да се върне на испанците, но компанията обжалваше всяко от тях. Според Odyssey Marine Exploration, корабът "Нуестра Cеньора да лас Мерседес" е пътувал с комерсиална цел, което ограничавало действието на “суверенния имунитет”. Освен това, от компанията уверяват, че превозваните монети не са принадлежали на испанската корона, а на частни лица.

През септември 2011 г. съдът във Флорида за пореден път постанови, че монетите принадлежат на Испания, като за довод за това решение послужи  американо-испански договор за дружба от 1902 г. Odyssey Marine Exploration разчиташе да получи правото да задържи съкровището докато успее да обжалва решението във Върховния съд на САЩ, но и по този въпрос отсъденото не бе в полза на компанията.

Odyssey Marine Exploration все пак има намерение да обжалва във Върховния съд, но шансовете той да се произнесе до 10 дни са минимални.