Човекът с най-скъпата диплома в света

През 2004 Джо Грийн предпочете следването си пред офертата на Марк Зукърбърг – и загуби над 400 млн. долара.

01.02.2012 | 17:31
Човекът с най-скъпата диплома в света

Името Джо Грийн едва ли ви говори нещо. Но човекът, който го носи, вероятно ще влезе в историята като собственика на най-скъпата университетска диплома за всички времена. Решението на Джо да избере следването пред офертата на Марк Зукърбърг да работят заедно върху бъдещия Facebook го е лишило от поне 400 милиона долара.

Джо Грийн е един от съквартирантите на Зукърбърг в Харвард през 2004 и е поканен от него да се включи в създаването на социалната мрежа. Той обаче отказва, защото съвсем скоро е имал проблеми с университетската управа заради първия си проект с Марк (уебсайта Facemash, чието изграждане е описано и във филма “Социална мрежа”).

“Тъй като се бяхме забъркали в неприятности с проекта, баща ми, който е професор, не беше възхитен от преспективата да ме изхвърлят от университета”, разказва Грийн пред телевизионния канал ABC.  “И до днес Марк обича да ми се подиграва за това”.

По-късно Грийн е променил решението и се е присъединил към редиците на Facebook, създавайки популярното приложение Causes, което позволява на потребителите да предлагат на приятелите си да се включат в различни каузи. “Чрез Facebook  е по-лесно да се следи политиката - не само по време на избори, а непрекъснато, защото имаш възможност да го правиш заедно с приятелите си”, казва Грийн.

Все повече политици и кампании се обръщат към социалните медии, за да печелят избори. Както Барак Обама доказа през 2008, мрежите са се превърнали в мощен политически инструмент, който може да мобилизира избирателите.

Грийн твърди, че освен политическото си влияние компанията му е помогнала и за събирането на над 50 милиона долара за десетки хиляди благотворителни кампании. Causes има 6.5 млн активни потребители месечно.