Wikipedia спира за един ден

Собствениците на най-голямата онлайн енциклопедия протестират срещу законопроект, целящ да ограничи пиратството в Интернет.

17.01.2012 | 13:39
Wikipedia спира за един ден

Wikipedia ще спре достъпа до английската си версия в сряда, като по този начин ще подкрепи инициативата на други сайтове срещу закон, ограничаващ пиратството в Интернет.

„Законът е толкова лошо написан, че няма нищо общо със спирането на пиратството”, заяви основателят на Wikipedia Джими Уелс.

Законопроектът (SOPA), който в момента се намира в Камарата на представителите, предвижда засилен контрол върху съдържанието на различни сайтове, а правителството ще бъде упълномощено да затваря страници, които разпространяват информация, за която се смята, че нямат права. То ще може да спира сайтове регистрирани не само в САЩ, но и навсякъде по света. Това ще става с минимална възможност за реагиране от страна на заподозрените потенциални нарушители. Същевременно подобен законопроект е внесен за обсъждане и в Сената.

Освен Wikipedia, утре ще се изключат и редица популярни в щатите сайтове.

На законопроектите се противопоставят и гиганти като Google и Facebook, но те не са обявили, че излизат в „стачка”.  Изпълнителният директор на Twitter Дик Костоло пък написа, че спирането на цял бизнес само заради един проблем е лудост.

Белият дом също обяви, че не подкрепя законопроекта на Камарата на представителите и на този етап гласуването му е отложено.

Въпреки това предложенията в Конгреса срещат одобрението на музикалната и кино индустрия, която има силно лоби в законодателната власт.