Българска находка разклати схващанията за произхода на човека

Зъб на човекомаймуна, открит край Чирпан, загатва, че еволюцията на Homo Sapiens може да е произтичала успоредно и извън Африка.

11.01.2012 | 13:11
Българска находка разклати схващанията за произхода на човека

Горен кътник от човекомаймуна, открит край град Чирпан, може да разклати общоприетите схващания за човешката еволюция. Зъбът е намерен при разкопки в кариерата Азмака, на два и половина километра северно от града, от международен екип начело с директора на Националния природонаучен музей Николай Спасов. Докладът на екипа вече бе публикуван в реномирания Journal of Human Evolution.

Откритите в същия пласт останки от растителни видове с голяма сигурност датират находката отпреди 7 милиона години - цели два милиона години, след като според конвенционалната наука човекоподобните маймуни са изчезнали от Стария континент заради застудяването. Досега се смяташе, че еволюционният преход от маймуните към човека се е случил в топлите райони на Африка. Чирпанската находка намеква, че еволюцията може да е протичала успоредно и в Европа, предполага проф. Мадлейн Бьоме от германския център Сенкенберг, цитирана от DarikFinance.

В самата публикация на екипа обаче не се застъпват толкова смели тези. Подчертава се единствено, че находката смъква долната граница, пред която човекоподобните маймуни са обитавали Стария континент, с поне 1.1 милиона години.