Учени лекуват рак с електромагнити

Процедурата е безвредна, може да се понася неограничено дълго време и да се съчетава с други терапии.

08.01.2012 | 13:01
Учени лекуват рак с електромагнити

Революционно ново лечение за тумори е в процес на разработка, съобщава The Chicago Tribune. Вместо оперативна намеса или химиотерапия новата технология включва използването на електромагнитни полета с нисък интензитет. Първите изпитания са показали окуражителни резултати, но учените предупреждават, че ще са нужни няколко години на усъвършенстване, преди методът им да стане напълно приложим.

Това е възможно най-безболезното лечение до момента - пациентът просто трябва да сложи в устата си антена, оформена като лъжица. Тя създава електромагнитно поле с много нисък интензитет в тялото му.

Първите изпитания са проведени върху пациенти с напреднал рак на черния дроб. След подлагането им на по три процедури дневно част от болните показали трайно подобрение, туморите им се свили, а околните здрави клетки останали незасегнати.

"Това е наистина принципно нова технология - обяснява Борис Паше, лидер на международния екип и професор от университета на Алабама. - Тя е безвредна, неоперативна, може да се понася за дълги периоди от време и да се комбинира с други терапии".

Екипът на Паше вече е получил разрешение от американските здравни власти за по-масови изпитания и преговаря с компании от САЩ, Европа, Русия и Бразилия за допълнително финансиране.

Според изследванията различните типове рак се повлияват от различни по честота електромагнитни полета (от 0.1 херца до 114 килохерца). Екипът още не е обяснил научно какво е въздействието, но според някои загатвания в досегашните им публикации електромагнитното поле влияе върху активността на гените в раковите клетки.

Използването на подобни полета за лечение на рак може да прозвучи странно на фона на все по-отчетливите подозрения, че електромагнитното излъчване на мобилните телефони всъщност предизвиква мозъчни тумори и левкемия. Проф. Паше обаче подчертава, че използваните от екипа му полета са с от 100 до 1000 пъти по-нисък интензитет от тези на мобифоните.