Facebook - лошият герой на 2016 г.?

Социалната мрежа показа желанието си да контролира прекалено голяма част от света

03.01.2017 | 16:52 Редактор: Ирина Георгиева
Facebook - лошият герой на 2016 г.?

Като социална мрежа Facebook има задачата да предлага на потребителите безкраен поток от спомени, снимки на приятели и новини от легитимни източници. Но през 2016 г. платформата се провали в някои отношения. Въпреки усилията си тя стана много по-политическа – една институция с много по-голямо влияние, отколкото някога се е очаквало. Тя влезе в ролята на лошия в момент, който по-скоро приличаше на антиутопичен филм, пише в свой анализ Mashable.

Компанията се насочи към разширяването на своята интернет империя, давайки ни възможност да надникнем в бъдеще, в което най-голямата социална мрежа в света управлява интернет достъпа на милиони (или милиарди), вместо да предаде тази задача на други. Същевременно Facebook реагира прекалено остро на коментарите, че функцията ѝ за актуални новини е манипулирана и спря да ползва хора за подбора им. Важни медии бяха цензурирани в платформата. Освен това Facebook позволи да се достигне до дезинформация и поява на множество фалшиви новини по време на изборите за президент на САЩ.

Но нека се върнем към началото на 2016 г. и да разгледаме подробно как точно се объркаха нещата.

През февруари към Facebook бяха отправени критики, чието ехо отекваше през останалата част на годината. Индийският телекомуникационен регулатор попари плановете на компанията да пусне своята интернет услуга Free Basics в страната. Идеята на Facebook e потребителите да получат безплатен достъп до ограничен набор от онлайн услуги, подбрани от нея.

Достъпът до интернет е станал човешко право, както твърди Марк Зукърбърг, а Free Basics може да помогне за предоставяне на онлайн достъп на много хора, които нямат такъв. Но може би Free Basics е неприятен опит на Facebook да ограничи свободния интернет, което да засили влиянието на социалната мрежа, така че тя да диктува начина, по който хората ще получават достъп и ще потребяват информация.

"Като се има предвид, че по-голямата част от населението предстои да се свърже с интернет“, пише телекомуникационният регулатор в критиката си към Free Basics, “позволяването на такива доставчици на услуги да определят начина на достъп би било еквивалентно на позволяването на доставчиците на телекомуникационни услуги да решават какво да бъде интернет преживяването на хората“.

Това изявление ясно показва какви може да са амбициите на Facebook. Социалната мрежа „винаги“ е оформяла начина, по който прекарваме времето си в интернет. Информацията, която достига до нас, е свързана с нейните алгоритми.

Желанието да стане по-влиятелна ярко изпъкна с появата на Free Basics, а темата излизаше на повърхността през цялата година отново и отново.

Цензура и антагонизъм

През 2016 г. Facebook се опитваше да ходи на въже между свободното и контролираното изразяване и успя да падне от него, при това неколкократно.

Примерите:

- Facebook временно спря излъчването на видео на живо, след прострелването на гражданин от полицай през юли, което беше показано чрез услугата ѝ. Мъж беше убит от представител на органите на реда в Минесота, а приятелката му засне всичко, предавайки го директно в социалната мрежа. Видеото е гледано милиони пъти и показа как смартфоните могат да помогнат на хората да държат под отговорност онези, които са на власт.

Прочетете останалата част от анализа в Investor.bg