Зукърбърг ще си създаде свой виртуален Jarvis

Подобно на филма "Железният човек", основателят на Facebook разработва персонален асистент, който ще контролира дома му

23.12.2016 | 17:14 Редактор: Жанета Нейкова
Зукърбърг ще си създаде свой виртуален Jarvis


Докато Марк Зукърбърг се радва на първите дни на 2017 г., той може да поиска от личния си асистент Jarvis да пусне „Auld Lang Syne” през колонката в дневната му стая или да даде достъп на гостите до партито му, използвайки лицево разпознаване и умно заключване, предава Investor.bg

Неговият проект да направи собствен виртуален персонален асистент, подобен на Железния човек на Тони Старк, чието име всъщност носи, е една от целите на основателя на Facebook. Освен това е чудесен начин да покаже Facebook Messenger, пише Quartz.

“В някои отношения това предизвикателство беше по-лесно, отколкото очаквах“, написа Зукърбърг в публикация във Facebook, сравнявайки го с другата си цел за 2016 г. - да пробяга общо 365 мили (587 км).

Главният изпълнителен директор на социалната мрежа твърди, че създава виртуален асистент, който „използва няколко техники за изкуствен интелект, включително гласово и лицево разпознаване, написани на Python, PHP и Objective C”. Този процес обаче е отнел значително по-малко време от бягането.

Jarvis има за цел да контролира дома на Зукърбърг. Той може автоматично да отключва предната врата за гостите, да управлява светлините и домашните системи за сигурност, да се грижи за температурата и да активира тостера. Ботът се контролира по два начина – чрез бот за Messenger и с приложение за iOS, което е създадено за гласово разпознаване.

Цялата статия вижте в Investor.bg