Google пуска собствена услуга за споделено пътуване в Сан Франциско

Приложението Waze свързва нуждаещите се от транспорт с шофьори, които се отправят в същата посока

31.08.2016 | 15:44 Редактор: Луиза Божинова
Google пуска собствена услуга за споделено пътуване в Сан Франциско

Google може да се превърне в конкурент на Uber Technologies, пускайки собствена услуга за споделено пътуване, за да помогне на работещите в Сан Франциско, твърди източник, запознат с въпроса, цитиран от Wall Street Journal.

С този ход компанията навлиза в един процъфтяващ, но изключително конкурентен пазар.

Google е стартирала пилотната програма около своята централа в Калифорния през май. В рамките ѝ компанията позволява на хилядите работници от определени компании в района да използват приложението Waze, за да се свързват с пътуващи колеги. Тя планира да отвори програмата за всички потребители на Waze в района на Сан Франциско, твърди източникът.

Waze, която Google придоби през 2013 г., предлага насоки за шофиране, базирани на информация от други шофьори.

За разлика от Uber и Lyft, които до голяма степен работят по поискване като такситата, Waze иска да свързва нуждаещите се от транспорт с шофьори, които се отправят в същата посока.

Компанията твърди, че има за цел да направи цените достатъчно ниски, че да обезкуражи шофьорите от това да работят като таксиметрови шофьори. В рамките на пилотната си програма Waze таксува возещите се по 54 цента на миля (1,6 км) – по-малко отколкото Uber и Lyft, а засега Google не прибира никакви такси за себе си.

Насочването на Google в сферата на споделеното пътуване може да доведе до сблъсък с Uber, седемгодишната частна компания, която е оценена на близо 68 млрд. долара и до известна степен измисли концепцията за извикване на коли през мобилно приложение.

Google и Uber някога бяха съюзници – Google инвестира 258 млн. долара в Uber през 2013 г., но наскоро двете се превърнаха в конкуренти в някои области. 

Още по темата четете на Investor.bg