Успешна първа търговска мисия на Space X

Falcon 9 изведе 11 спътника и се върна на Земята

22.12.2015 | 08:29
Успешна първа търговска мисия на Space X

Falcon 9 на SpaceX бе изстреляна от Флорида в понеделник с комуникационни сателити на борда и след това първата степен на ракетата се върна благополучно на Кейп Канаверал, изпълнявайки първия си полет, съобщи Ройтерс.

Успешната мисия за извеждане в орбита на 11 сателита на Orbcomm продължи и е първият успешен страт на Falcon 9 след катастрофата през юни тази година.

9 минути след старта първата степен на ракетата извърши успешно вертикално приземяване на 10 км от мястото на старта, съобщи SpaceX в туитър.

 

 

Основателят на Space X Илън Мъск каза, че възможността на ракетите да се връщат на Земята, за да летят отново ще намали оперативните разходи на новата и силно конкурентна индустрия на частните ракети.

Blue Origin, космически стартъп, основан от директора на Amazon Джеф Безос направи подобен тест за връщане на ракета преди месец. Безос поздрави конкурентите с „Добре дошли в клуба“.

 

 

Полетът на SpaceX бе реализиран по време на реална търговска мисия.

Минути след изстрелването първата степен на ракетата Falcon 9 се отдели от горната част, която продължи към орбита със сателитите на Orbcomm на 500 км над Земята.

Стартът в понеделник завърши мрежата за 200 млн. долара от 17 спътника, които ще осигуряват предаване на съобщения от машина до машина на земята.

Space X има над 60 предстоящи стартови мисии за около 8 млрд. долара. Компанията от Хоторн, Калифорния бе основана през 2002 от Мъск, който е и главен изпълнителен директор на производителя на електромобили Tesla Motors.

/Корица: SpaceX/