Технологични гиганти ще доставят интернет дори и на най-недостъпните места

Около 57% от населението по света няма достъп до интернет

02.11.2015 | 17:14 Редактор: Ирина Георгиева
Технологични гиганти ще доставят интернет дори и на най-недостъпните места

Трудно е да се повярва, дори е смущаващо, че около 57% от населението по света няма достъп до интернет - това са най-вече бедните или по-малките страни, пише CNN. Целта на ООН беше да намали този процент до 50 на сто до края на 2020г. 

Сега обаче от ООН признават, че това не може да се случи. В действителност се очаква достъпът до мрежа през 2015г. да се понижи с 0,5%. Това са лоши новини за хора като създателя на Facebook Марк Зукърбърг. Целта му да "свържи всички" с интернет е "едно от основните предизвикателства на нашето поколение", казва той. Според него чрез интернет достъп може да се сложи край на крайната бедност.

Разходите и сметките за интернет са един от проблемите или както го определят от ООН:

"В много от най-бедните страни по света, където широколентовият достъп до интернет може да има голяма полза от гледна точка на преодоляването на пропуските в развитието - тази услуга остава скъпа." - поясняват от ООН.

Друго препятствие: Има много народи, които се намират в зони, където "прокарването на кабели" е трудно. Някои казват, че решението се крие само в две думи: Погледни нагоре!

Google, Facebook, SpaceX и други подобни технологични гиганти планират да доставят интернет от спътници или да развиват технологии за разпространение на мрежата чрез безпилотни самолети и балони.

OneWeb

OneWeb цели да изпрати 600 малки спътници в Космоса, които да доставят високоскоростен интернет на Земята. Спътниците ще орбитират на височина около 750 мили. Това е много по-близо до Земята спрямо сегашните интернет сателитите, които се намират на 22 000 мили. По-близкото разстояние ще гарантира и по-бързата доставка на интернет.

Кой е зад проекта: OneWeb се ръководи от Грег Уайлър и милиардера и основател на Virgin Group Ричард Брансън.

"Това може драматично да помогне за премахването на големите различия между бедни и богати." - коментира Брансън за CNN.

Проектът струва между 1,5 млрд. долара и 2 млрд. долара, допълни Уайлър. По думите му очаква се услугата да бъде достъпна през 2019г.

SpaceX

SpaceX вече е готова да достави на Международната космическа станция около 4000 малки, евтини и за еднократна употреба сателити за орбита. Подобно на OneWeb и тези сателити се очаква да бъдат на разстояние от около 750 мили над Земята.

През януари от Google и Fidelity предложиха 1 млрд. долара за финансиране на проекта. Очаква се технологията да бъде тествана през 2016г.

Проектът Loon на Google

Задвижвани от слънчевата енергия балони ще предават интернет сигнали на наземни станции, домове, работни места или директно към личните устройства. Компанията се надявa да излъчва 4G LTE интернет връзки през следващите няколко години от балони, носещи се на около 20 километра над земната повърхност.

Всеки балон ще струва "десетки хиляди долари", което е много по-евтино, отколкото комуникационните сателити, посочват от гиганта.

Тестовете протичат в момента.

Проектът Aquila на Facebook

Facebook е създал безпилотен самолет (дрон), който излъчва интернет - Aquila. Той е покрит със соларни клетки и с размах на крилете  от 140 фута колкото на Boeing 737. Проектиран е да лети в рамките на три месеца на надморска височина от 60 000 фута. Ще използва лазери, за да доставя високоскоростен интернет в радиус от 50 мили на Земята.

Не е ясна стойността на проекта. Aquila е част от амбициите на Facebook да свърже с интернет отдалечени части на света (проектът Internet.org).