Китай поиска киберсуверенитет

Втора Световна конференция за интернет в Ушън

16.12.2015 | 08:34
Китай поиска киберсуверенитет

Китайският президент призова световните лидери да уважават суверенитета на всяка страна в нейния собствен интернет и поиска по-широка подкрепа за стриктен контрол на мрежата, както в Китай.

Си Дзинпин говори на откриването на втората Световна конференция за Интернет /WIC/ в източнокитайския град Ушън.

Той каза, че киберпространството не трябва да се превръща в „бойно поле“ между страните и призова за по-голямо сътрудничество за наказване на кибератаките и борбата с тероризма.

„Не бива да има двойни стандарти в опазване на сигурността в интернет“, каза Си.

„Една страна не бива да вреди на сигурността на друга в името на собствената си сигурност.

Някои страни не бива да се защитават за сметка на други, като дори жертват сигурността им в търсене на абсолютна сигурност“, каза Си, цитиран от Bloomberg.

Китай използва много силен контрол върху информацията в интернет, която не е одобрявана от Комунистическата партия. Постове се трият, а при търсене се блокират публикации и сайтове в чужбина, мрежи като Facebook и Google са били спирани или забранявани. Правителство затегна контрола с идването на Си на власт преди три години.

На втората конференция за интернет в Китай присъстват президентът на Alibaba Джак Ма, председателят на LinkedIn Рийд Хофман и директори от Alphabet, Apple, Xiaomi и др. В първата за годината подобна среща усилията да се постигне споразумение по декларацията на конференцията се провалиха, след като някои представители на международната технологична общност не харесаха изрази като „спазване интернет суверенитета на всички страни“ и „масовата позитивна енергия“.

В срещата участват над 2000 почетни годни, почти половината от които – от чужбина. Участващите страни и региони са 120, включително 20 международни организации и 600 бизнес лидери, експерти и учени, по данни на организаторите. Конференцията продължава до 18 декември.

Какво каза още президентът Си:

„Да уважаваме правото си да избираме свои пътища за развитие на интернет и модели на интернет управление, интернет публични политики и равни права в развитие на международното киберуправление“.

„Трябва да прекратим кражбите на търговски тайни и хакването на правителствени сайтове“.

„Отворените врати в Китай няма никога да се затворят, политиките за използване на чуждестранен капитал няма да се променят, гаранцията на правата на чуждестранния капитал, инвестиран в компании няма да се измени“.