ЕС изработи условията директивата за киберсигурност

Споразумението бе постигнато с 5-часови преговори на 7 декември 2015

08.12.2015 | 08:17
ЕС изработи условията директивата за киберсигурност

ЕП и страните-членки се споразумяха по условията в първата в общността директива за киберсигурност. Документът се нарича Директива за сигурността на мрежите и информацията, съобщи АФП.


Споразумението бе постигнато с 5-часови преговори на 7 декември 2015.

То предвижда операторите, които предоставя основни услуги в областта на енергетиката, транспорта, здравеопазването и финансите да вземат мерки за управление на рисковете за мрежите си и да информират властите за инциденти, в противен случай ще бъдат глобявани.

Платформите за цифрови услуги като Google, Amazon, eBay и Cisco ще бъдат поставени пред по-малко строги условия, отколкото например летищата или операторите на газопроводи и петролопроводи, съобщава АФП.

„Интернет не знае граници. Проблем в една страна може да има опустошителен ефект в останалата част от Европа, затова имаме нужда от решения за киберсигурност на ниво ЕВ. Това споразумение е важна стъпка в тази посока“, каза Андрус Ансип, вицепрезидент на ЕК, отговарящ за единния цифров пазар.

След атентатите в Париж на 13 ноември Великобритания започна да работи по своите кибер възможности за атака на терористи и хакери – лица и държави. Министърът на финансите Джордж Осбърн каза, че Ислямска държава се опитва да атакува британска инфраструктура като болници и системи за въздушен контрол.
Осборн каза на 19 ноември, че средствата за киберсигурност ще бъдат почти удвоени до 2,9 млрд долара до 2020.

След това Гардиън написа, че големи компании плащат по над 10 000 паунда на ден за защита на мрежите си.