Спас Иванов: България да изготви стратегия за киберсигурност

Криптирането на информацията е последният щит в неприкосновеността в общуването

02.12.2015 | 19:19 Редактор: Мариета Иванова
Спас Иванов: България да изготви стратегия за киберсигурност

България трябва да изготви стратегия за кибер сигурността на страната, коментира в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев експертът в областта Спас Иванов.

Той допълни, че това е работа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите му ведомството трябва да посочи какви трябва да бъдат мерките за следващите 10 години.

Иванов подчерта, че държавата трябва да положи усилия в посока на разкриването на срива на сървърите на държавните институции в деня на изборите.

По думите му целта на подобни атаки е била да се демонстрира, че страната ни не е готова да въведе електронното гласуване. В тази връзка той посочи, че ако има възможност за гласуване през мобилен телефон или друго устройство ще се обезсмисли друг тип гласуване, „което знаем, че съществува, но не признаваме“.

Той препоръча да има централизирана стратегия за киберсигурност на държавните институции.

Първата стъпка по думите му е изготвяне на каталог с предоставяните от държавата услуги за гражданите. Според него е добре да има и независими одити на енерийни и други системи, чиято работа зависи от технологиите.

По повод отмяната на криптирането на информацията с цел предотвратяване на терористични атаки Иванов посочи, че подобна стъпка сериозно ще засегне неприкосновеността в общуването.

Той допълни, че специалните служби „знаят кой е подозрителният контингент“ и „има варианти да се поиска достъп“ до комуникацията му при нужда.

„Но да се даде доброволно вратичка за безконтролно подслушване“ IT обществото не може да приеме, заяви Иванов.