Президентът доволен от резултата на референдума

Плевнелиев сезирал ДАНС за хакерската атака в неделя

30.10.2015 | 16:57 Редактор: Васил Детелинов
Президентът доволен от резултата на референдума

Президентът Росен Плевнелиев призова Народното събрание да се съобрази с резултата от референдума за електронното гласуване, проведен на 25 октомври 2015.

Държавният глава отчете, че допитването е успешно, въпреки информационното затъмнение. Плевнелиев смята,че в допитването няма купени гласове, корпоративен или манипулиран вот. Според държавния глава, сривът на сайта на ЦИК не е случаен и очаква обяснение за това.

Президентът е доволен от резултат на референдума и обнадежден, че гражданското общество иска да бъде питано и чуто по важните за страната въпроси.

Росен Плевнелиев смята, че въпреки информационното затъмнение и липсата на дебати, допитването е опровергало митовете, че обществото няма опит в пряката демокрация и че референдум, съчетан с други избори, би затруднило гражданите.

Сега на ход е парламентът. Там държавният глава очаква задълбочен дебат, а не процедурни хватки.

"Ако управляващите пренебрегнат резултатите от допитването в неделя, ще направят голяма политическа грешка. С предстоящото гласуване в парламента, пред очите на целия народ ще стане ясно кой иска да чуе народа и кой иска задкулисно да саботира референдумите в страната"-каза Плевнелиев.

Неуредиците в нощта на вота и в следващите дни са показали, че въвеждането на електронното гласуване ще облекчи изборния процес, смята президентът Росен Плевнелие. Държавният глава очаква обяснение от ЦИК кой е дал инструкции бюлетината за референдума да се предоставя само при поискване. За Плевнелиев не са случайни и хакерските атаки на сайтовете на ЦИК, МВР, Външното ни министерство и ГРАО. По темата президентът е сезирал ДАНС.

"За мен тези хакерски атаки не са случайни. За мен това е нов Костинброд. Те целят да подхранят в деня на изборите съмненията на българските граждани, че електронното гласуване няма да е честно, че електронното гласуване няма да успее. Че след като един сайт може да бъде атакуван, как си представяме, че може да има електронно гласуване"- каза Плевнелиев.

Плевнелиев даде да се разбере, че силната подкрепа за референдума, иницииран от него, не трябва да се обвързва с президентските избори догодина.

 

Още в репортажа на Васил Детелинов, и операторите  Виктор Борисов и Момчил Цонев.