ЦИК обяви резултатите от референдума

1 883 411 са отговорили с „да“ и 704 182 с „не“

30.10.2015 | 15:08 Редактор: Мария Аладжова
ЦИК обяви резултатите от референдума

1 883 411 гласа „за“ са дадени на националния референдум за електронното гласуване, съобщи председателя на ЦИК Ивилина Алексиева. Това стана ясно на брифинг на комисията преди минути, предава Агенция „Фокус“.

В ЦИК е била създадена работна група за повторно въвеждане и проверка на данните. От изявлението става ясно още, че броят на гласоподавателите според избирателните списъци е 6 766 619, а действителните бюлетини с отговор „не“ са 704 182. Недействителните бюлетини от референдума са 122 339: 

„Днес основният резултат бе да обяви резултатите от Националния референдум, да организира предаването на бюлетините и да организира провеждането на втори тур. Ангажиментът, който поемам е да предоставя пълна информация за развитието на събитията и отношенията между нас. Нека след това, съдите. ЦИК е изпратила писмо, с което иска информация относно различни аспекти на организацията на процеса. Ще се проведе среща днес между ОИК и ЦИК, на която ОИК ще представи организацията, която е създала и ние ще предложим логистичната и техническата ни помощ, стика ОИК да се нуждае от нея”, заяви Алексиева, цитирана от „Фокус“.