Nokia купува Alcatel

15.04.2015 | 10:25
Nokia купува Alcatel

Финландската компания за телекомуникационно оборудване Nokia се съгласи да купи Alcatel-Lucent за 15,6 млрд евро, съобщи Ройтерс.

Nokia ще даде на акционерите на малката френска компания Alcatel-Lucent по 0,55 акции в общата компания за всяка от старите им акции.

33,5% от дружеството ще бъде на Alcatel и 66,5% - на Nokia.

Сделката ще бъде финализирана в първата половина на 2016 и се очаква да донесе 900 млн евро спестявания на оперативни разходи към края на 2019, съобщиха компаниите на 15 април 2015.

Nokia обеща да запази Франция като "жизнен център на общата компания" и да не съкращава работни места извън обема, който Alcatel вече обяви, запазвайки най-вече проучвателните отдели в Виларсо и Ланион.

Alcatel-Lucent има 6000 служители във Франция.

Запазването на работните места е основно условие на френската държава за подкрепата й за сделката.

Поглъщането на Alcatel-Lucent ще помогне на Nokia да се утвърди като лидер в мобилните устройства и да изпревари Ericsson и Huawei, на фона на слабите прогнози за ръст в телекомуникационната индустрия.

Сделката ще даде на Nokia по-силнан експозиция на северноамериканския пазар и ключови договори с AT&T и Verizon, и бързо развиващ се бизнес на рутери.

"Общата компания се очаква да има силен потенциал за ръст, отколкото сегашния пазар на Nokia", съобщи Nokia, прогнозирайки ръст на продажбите от около 3,5% за 2014-2019.