В Канада съдят собствениците на Facebook, TikTok и Snapchat за пристрастяване

В исковете се твърди, че те умишлено насочват към децата продукти, създаващи натрапчиво поведение

29.03.2024 | 12:07 Редактор: Беатрис Младжова
В Канада съдят собствениците на Facebook, TikTok и Snapchat за пристрастяване

Училищата в някои от най-големите градове на Канада се включиха в правната борба срещу компаниите за социални медии със съдебни искове, в които се твърди, че Facebook на Meta Platforms Inc. и други вредят на психичното здраве и обучението на децата. 

В исковете срещу Meta, собственика на TikTok ByteDance Ltd. и компанията майка на Snapchat Snap Inc. се твърди, че компаниите умишлено са насочили към децата продукти, предназначени да създават натрапчиво поведение - причиняват смущения в класната стая и правят децата по-уязвими към сексуално насилие и експлоатация.

"Ендемичната употреба на социалните медии предизвиква безпрецедентна криза в психичното здраве на младежите", се казва в жалбата на Окръжния училищен съвет в Торонто, подадена във Върховния съд на Онтарио. Компаниите "се възползваха от знанието си, че развиващият се детски мозък е особено уязвим и податлив на манипулиране от техните продукти за социални медии", заяви окръгът. 

Meta не отговори на исканията за коментар относно канадските искове. Говорител на TikTok заяви, че платформата е въвела предпазни мерки, включително функции, които позволяват на родителите да ограничават времето, което децата им прекарват в приложението. 

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay