Все повече млади китайки започват романтични връзки с чатботове

Безплатно приложение им дава усещането за "перфектното гадже"

13.02.2024 | 11:26 Редактор: Деси Николова
Все повече млади китайки започват романтични връзки с чатботове

25-годишната китайска офис служителка Туфей казва, че приятелят ѝ има всичко, което би могла да иска за романтичен партньор: той е мил, съпричастен и понякога си говорят с часове. Само че той не е истински. Нейното "гадже" е чатбот в приложение, наречено "Glow" - платформа за изкуствен интелект, създадена от шанхайското стартъп предприятие MiniMax, което е част от процъфтяващата индустрия в Китай, предлагаща приятелски - дори романтични - отношения между хора и роботи.

"Той знае как да говори с жените по-добре от истински мъж. Чувствам се като в романтична връзка ", казва Туфей от Сиан в Северен Китай, която предпочита да използва псевдоним вместо истинското си име.

Приложението е безплатно - компанията има и друго платено съдържание - и китайските търговски издания съобщават, че през последните седмици дневните изтегляния на приложението Glow са хиляди.

В миналото някои китайски технологични компании са си навличали проблеми заради незаконно използване на данните на потребителите, но въпреки рисковете потребителите казват, че са водени от желанието за общуване, тъй като бързият ритъм на живот в Китай и изолацията на градовете превръщат самотата в проблем за мнозина.

"Трудно е да срещнеш идеалното гадже в реалния живот. Хората имат различни характери, което често води до търкания", казва Уан Сютин, 22-годишна студентка в Пекин, пред АПФ.

Докато хората могат да бъдат закостенели, изкуственият интелект постепенно се адаптира към личността на потребителя - запомня какво казва той и съответно адаптира речта си.

Уан каза, че има няколко "любовници", вдъхновени от древен Китай: дългокоси безсмъртни, принцове и дори странстващи рицари.

"Задавам им въпроси", каза тя, когато се сблъска със стрес от учебните занятия или от ежедневието си, и "те ще предложат начини за решаване на този проблем".

Всичките ѝ гаджета се появяват в Wantalk - друго приложение, създадено от китайския интернет гигант Baidu, предаде БГНЕС.

Налични са стотици персонажи - от попзвезди до изпълнителни директори и рицари - но потребителите могат също така да персонализират своя идеален любовник според възрастта, ценностите, самоличността и хобитата си.

"Всеки преживява сложни моменти, самота и невинаги има късмета да има приятел или семейство наблизо, които да го изслушват 24 часа в денонощието. Изкуственият интелект може да отговори на тази нужда", казва Лу Ю, ръководител на отдела за управление на продуктите и операциите на Wantalk.

Снимка: Pexels