България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуственият интелект прави революция в диагностициране на заболяванията

Може да предвиди дали сърцето ни ще бъде извън ритъм, дали има риск от инсулт, инфаркт или рак, каза доц. Мариана Тодорова

13.02.2024 | 09:25 Редактор: Деси Николова

Google създава AMIE – генеративен изкуствен интелект за медицинско изследване. Създателите са обучили софтуерната машина на 100 000 реални диалога и много резюмета, които са писани от лекари.

"Изкуственият интелект навлиза във всички сфери. Медицината е полето, в което той е наистина много полезен. Още през 2018 година имаше големи пробиви. AMIE на Google не е първият изкуствен интелект, който ще се ползва за диагностициране. IBM и Dr. Watson имаха една такава платформа от 2018 година и по времето на Ковид-19 милиони американци ползваха този Dr. Watson, който в 87% от случаите поставяше доста точна диагноза", посочи футурологът доц. д-р Мариана Тодорова от Института по философия и социология към БАН в "България сутрин".

Изкуственият интелект е обучаван върху милиони данни и може до 5 години напред да предвиди дали сърцето ни ще бъде извън ритъм, дали има риск от инсулт, инфаркт или рак.

"Вече има чаши, които само отпивайки от тях, анализират нашия дъх и над 300 заболявания могат да бъдат превантивно прихванати. Има и такива умни огледала, които само по лицевата експресия, свързани с изкуствен интелект, виждайки някакви симетрии и асиметрии, също могат над 150 заболявания да идентифицират. Когато ние ползваме всякакъв такъв тип сензори, години преди да имаме някакъв проблем, ще знаем цялостния си статус и ще можем да действаме", заяви доц. Тодорова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тези платформи предлагат и варианти на лечение. Все още нивото е експериментално и задължително трябва да се консултираме с лекари. 

"И AMIE, и Dr. Watson, и всички други съпоставени количествено с диагнозите, които правят човешките лекари, имат по-голяма успеваемост, но трябва да кажем, че това се случва, когато се диагностицират сравнително здрави хора. Когато има хора са с няколко хронични заболявания и те си взаимодействат, е много по-добре да се вземе мнението на всички лекари", добави футурологът.

Гледайте целия разговор във видеото.


4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Футуроложка... Всичко е ясно. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
арапон келешар ...
преди 2 месеца
ахахаха забелязахте ли само как веднага и светнаха очичките на момичето, и и заиграха веждите и почна разгорещено да говори, когато на 0:50 (т.е. 50 секунди) само ЧУ и ПОТВЪРДИ за това как ИИ вече "скоростно навлизал" във "всички" сфери ?? ;]]оооох, майкоо !! Вече направо я видях като участник в някой от предстоящите епизоди на Премиум Букаке !! :D. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
арапон_келешар...
преди 2 месеца
ахахаха забелязахте ли само как веднага Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Есгейските
преди 2 месеца
Ценности и общности НЕ РАБОТЯТ В ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО,ПРОСТО ЗАЩОТО НИ МРАЗЯТ НО НЯМА ПОЛИТИК КОЙТО ДА НИ ЗАЩИТИ!!! Сигнализирай за неуместен коментар