Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари пазара на труда като цунами

Световната икономика е "готова за меко кацане", лихвите ще се понижат, заяви тя

12.02.2024 | 14:35 Редактор: Вяра Димова
Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари пазара на труда като цунами

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви на Световната правителствена среща на върха в Дубай, че световната икономика е "готова за меко кацане" и че очаква лихвените проценти да започнат да се понижават около средата на 2024 г., предаде Ройтерс.

"Силно сме уверени, че световната икономика вече е готова за това меко кацане, за което мечтаехме", след някои от най-резките повишения на лихвените проценти от десетилетия насам, отбеляза тя.

Относно перспективата лихвените проценти да бъдат намалени във водещи икономики като Съединените щати, Георгиева добави: "Очаквам към средата на годината лихвените проценти да тръгнат в посоката, в която инфлацията върви през последната година".

Коментирайки кризата в Близкия изток, тя посочи, че влиянието на конфликта между Израел и "Хамас" върху региона е голямо, но ефектът му върху света е ограничен, дори и с оглед на прекъсванията на корабоплаването в Червено море. И добави, че е загрижена за "дълготрайността на конфликта", тъй като рискът от разпространение се увеличава с времето, предаде БНР.

"В момента виждаме риск от разпространение от Суецкия канал", изтъкна тя, имайки предвид неотдавнашните атаки срещу кораби в Червено море.

Управляващият директор на МВФ предупреди, че изкуственият интелект (ИИ,AI) ще удари световния пазар на труда "като цунами". Повтаряйки предишната оценка на МВФ, че 40% от всички работни места ще бъдат засегнати, тя каза, че това включва новосъздадените работни места, както и тези, които ще бъдат "подобрени" и тези, които ще "изчезнат".

Георгиева смята, че повечето страни, особено развиващите се, не са готови за възхода на ИИ.

Снимка: БГНЕС