Доклад: Родителите не познават вредите от социалните мрежи върху децата им

Мощната технология променя социалното развитие, сочат данни на американска асоциация

10.05.2023 | 11:15 Редактор: Вяра Димова
Доклад: Родителите не познават вредите от социалните мрежи върху децата им

Американската психологическа асоциация издаде първите си съвети за използването на социални медии в юношеството. Това, което е най-поразително в препоръките, базирани на данни, е колко малко наистина знаем за това как тези приложения влияят на нашите деца.

Относителната новост на платформи като Snapchat и TikTok означава, че има малко изследвания за техните дългосрочни ефекти върху мозъците на тийнейджъри и подрастващи. Получаването на по-добри данни ще изисква значително финансиране - и много повече прозрачност от технологичните компании.

Може би липсата на ясни данни е една от причините толкова голяма част от разговора около социалните медии и децата да се опира на нашия личен опит и нагласи. И толкова много от наличните данни са неясни: има много корелативни доказателства, че платформи като TikTok, Snapchat и Instagram могат да имат отрицателен ефект върху развитието на децата, но много малко причинно-следствени данни.

Това не означава, че нашите предположения за вредното въздействие на социалните медии върху децата не са верни или че родителите нямат причина да се тревожат. 

Докладът на APA мъдро насочва вниманието ни към това, което знаем и не знаем за връзките на подрастващи и тийнейджъри със социалните медии – и е призив за действие за повече изследвания за това как една мощна технология може да промени социалното развитие.

"Време е да използваме науката", казва Мич Принстайн, главен научен директор на APA.

Малкото доказателствата, с които разполагаме, очаквано показват, че социалните медии търгуват със стимули, които не са добри за младите мозъци. Първото излагане на много деца на социални медии се случва "в най-лошия възможен момент, що се отнася до развитието на мозъка", казва Принстайн, психолог и невролог.

Технологичните компании също трябва да направят повече, за да адаптират потребителското изживяване, за да го направят по-безопасно за подрастващите. 

И разбира се, децата имат лесен достъп до социалните медии, защото родителите им го позволяват. Една голяма причина, поради която родителите се поддават на детските хленчове за телефон и достъп до TikTok или Instagram, е защото се притесняват, детето им да не изостане от технологиите.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay