Какви са вредите от социалните мрежи върху психиката ни?

Прекаляването с тях може да породи чувства на неудовлетворение и изолация

19.01.2023 | 23:00 Редактор: Петя Кръстева
Какви са вредите от социалните мрежи върху психиката ни?

Преди години се появи изразът: "Седенето е новото пушене". Оттогава са се появили не едно и две научни доказателства за вредата на заседналия начин на живот и обездвижването. Mожем ли да кажем, че социалните мрежи са новото тютюнопушене?

На парти, на семейна сбирка, в офиса, в транспорта, буквално където и да сме, ще видим хора, които са погълнати от малкия екран на мобилните си телефони. Те изглеждат замислени и вглъбени, сякаш в дланта си държат един съвсем друг свят. Последното може и да се окаже вярно. Но какви са вредите от социалните мрежи върху нашата психика?

Могат да създадат негативен цикъл

Прекарването на прекалено много време в социалните мрежи може да доведе до повтарянето на негативен цикъл. Често пъти, когато човек се чувства депресиран, стресиран, самотен или пък объркан е склонен по-често да посещава социалните медии. Въпреки че си мислите и понякога дори убеждавате сами себе си, че това ви помага, всъщност грешите. Прекаляването със социалните медии може да породи у вас чувства на неудовлетворение, изолация и дори да ви направи неадекватни. Тези чувства могат да провокират по-сериозни състояния като стрес, депресия, тревожност. 

Социалните мрежи могат да породят у вас чувството, че "изпускате нещо"

За този синдром като концепция се говори доста преди появата на социалните мрежи. Той се характеризира като емоционално чувство, породено от дълбоко убеждение, че другите хора живеят по-добре, че имат по-пълноценен живот, а вие сякаш изпускате големите възможности за това. Безсмисленото скролване часове наред може да породи у вас усещането, че всички други хора живеят живот, който е много по-добър от вашия.

Четете повече на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay