Калифорния заведе дело срещу Amazon заради груби наказания на продавачи

Практиката е довела до изкуствено завишаване на цените

15.09.2022 | 17:21 Редактор: Ваня Кузманова
Калифорния заведе дело срещу Amazon заради груби наказания на продавачи

Калифорния заведе дело срещу Amazon заради обвинения, че компанията "наказва" продавачи, които предлагат продуктите си по-евтино на други уебсайтове. Това е последното дело срещу компанията, оценена на 1,3 трилиона долара, съобщава Financial Times.

Роб Бонта, главен прокурор на Калифорния, обвини групата за електронна търговия в нарушаване на закона за конкуренцията на щата. Обвинението е, че компанията "строго наказва" продавачите, намалявайки популярността им на нейните страници със списъци на продукти, ако те предлагат стоките си на по-ниски цени на други платформи.

Обвинението, което става факт след разследване, продължило над две години, твърди, че Amazon може да накара търговците да приемат по-неизгодни условия и по-високи такси за продажбите на пазара поради господството си в сектора на електронната търговия в САЩ.

По думите на Бонта практиката е довела до изкуствено завишаване на цените и в други магазини, включително във Walmart и eBay, тъй като така Amazon се защитава от заплахата на нарастващата конкуренция.

Делото е последното от редица оплаквания срещу Amazon. Компанията също е изправена пред щателна проверка за скорошни придобивания, включително покупката на One Medical за 3,9 милиарда долара.

Повече по темата четете в  Bloombergtv.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК