Контролът на Amazon, Microsoft и Google при облачните услуги става все по-голям

Пандемията предизвика мащабни разходи за отдалечените компютърни услуги

06.07.2022 | 15:27 Редактор: Жаклина Иванова
Контролът на Amazon, Microsoft и Google при облачните услуги става все по-голям

Периодът на пандемията беше благоприятен за тройката компании, които доминират в изчислителните облаци. Сега, когато икономиката навлиза в нова бурна фаза, Amazon.com Inc., Microsoft Corp. и Google изглежда са готови да увеличат доминацията си.

На трите компании се падат 65% от глобалните разходи за облачни услуги в размер на 53 млрд. долара през първото тримесечие на годината в сравнение с 52% от глобалните продажби преди четири години, се казва в доклад на Synergy Research Group.

Очаква се контролът им върху ключовия, бързо развиващ се пазар да продължи, тъй като размерът им ги прави по-способни да продължат да инвестират и да привличат клиенти, търсещи стабилност в неспокойни времена, твърдят ръководители и анализатори от бранша в анализ на The Wall Street Journal.

Макар и утвърдени, облачните звена на Amazon, Microsoft и Google на Alphabet Inc. се развиват като стартъпи, като през последните тримесечия приходите им нарастват с повече от 30% на годишна база, докато пазарният дял на по-малките облачни услуги намалява, тъй като все повече разходи за облачни услуги се насочват към най-големите платформи, твърди Synergy.

Пандемията предизвика мащабни разходи за отдалечени компютърни услуги, известни като "облак", тъй като все повече части от живота и работата се преместиха онлайн. Най-големите играчи на пазара на облачни услуги затвърдиха господстващото си положение и поради икономическите особености на отрасъла, който изисква огромни инвестиции в сървъри и съоръженията, в които те се намират, казват анализаторите.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК