Amazon се променя, за да избегне голяма глоба от ЕС

Наказанието може да достигне до 10% от глобалния оборот на компанията

14.06.2022 | 12:52 Редактор: Жаклина Иванова
Amazon се променя, за да избегне голяма глоба от ЕС

Amazon е предложила да сподели данни от онлайн магазина си с търговци и да засили видимостта на конкурентни продукти в платформата си. По този начин компанията се опитва да угоди на регулаторите в Европа, така че те да прекратят разследванията си до края на годината, без да налагат глоба, твърдят източници на Ройтерс.

Най-големият онлайн търговец на дребно се надява, че отстъпките му ще предотвратят потенциално наказание от Европейския съюз, което може да достигне до 10% от глобалния му оборот, писа информационната агенция миналата година.

През 2020 г. Европейската комисия обвини Amazon, че използва мащаба, влиянието и данните си, за да промотира предимно собствените си продукти и да се радва на несправедливо предимство пред конкурентни търговци, които продават в платформата на компанията.

Започна и разследване за евентуалното преференциално отношение на Amazon към собствените ѝ оферти, както и към онези търговци, които използват нейните логистични и куриерски услуги.

Сега Amazon предлага да позволи на търговците на дребно да получат някои данни от магазина ѝ, а търговският отдел на гиганта няма да може да ползва данни за други търговци, събрани от ритейл звеното му, допълват източниците.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК