Meta сключи споразумение по делото за незаконно споделените данни с Cambridge Analytica

Ако беше загубила, компанията майка на Facebook можеше да се окаже задължена да плати стотици милиони долари

29.08.2022 | 12:24 Редактор: Теодора Патронова
Meta сключи споразумение по делото за незаконно споделените данни с Cambridge Analytica

Meta Platforms Inc. уреди дългогодишно съдебно дело, в което се твърдеше, че Facebook незаконно е споделил потребителски данни с изследователската фирма Cambridge Analytica.

Предварителното споразумение, оповестено в съдебно досие късно в петък, следва разкритието от миналия месец, че главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг трябваше да присъства на разпит в продължение на цели шест часа от адвокатите на ищците. Условията на споразумението не са оповестени, предава Bloomberg. 

През 2018 г. потребители на Facebook заведоха дело срещу компанията, след като стана ясно, че британската изследователска фирма, свързана с кампанията на Доналд Тръмп за президент през 2016 г., е получила достъп до данните на цели 87 милиона абонати на социалната мрежа. 

В рамките на тежкaтa биткa за споделяне на информация в досъдебното производство адвокатите на потребителите постоянно са придобивали лостове за проникване във вътрешните документи на компанията, за да подкрепят твърденията си, че Facebook не е успял да опази личните данни на потребителите. Ако беше загубила делото, компанията майка на Facebook можеше да се окаже задължена да плати стотици милиони долари.

Meta отказва да коментира споразумението.

Facebook твърди, че е разкрила своите практики в споразуменията с потребителите. Тя също така заяви, че всеки, който споделя информацията си в социалната мрежа, не трябва да разчита, че ще запази личните си данни.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК