Бразилия глоби Facebook с $1,6 млн. заради Cambridge Analytica

Причината - незаконно споделяне на лични данни за потребители в страната

31.12.2019 | 10:35 Редактор: Василена Василева
Бразилия глоби Facebook с $1,6 млн. заради Cambridge Analytica

Бразилското правителство наложи глоба от 6,6 млн. реала (1,6 млн. долара) на Facebook Inc. и нейното местно подразделение заради ролята, която са имали в скандала с Cambridge Analytica.

Глобата е наложена във връзка с незаконно споделяне на лични данни за потребители в Бразилия от страна на компанията, съобщиха в изявление от правосъдното министерство в страната. Разследваното по случая е започнало през 2018 г., като Facebook все още има възможност да обжалва решението.

"Има доказателства, че е бил даден достъп до данни за около 443 000 потребители на платформата от разработчици на приложението "thisisyourdigitallife" по причини, които са най-малкото съмнителни", се казва в изявлението на министерството. Оттам посочват още, че Facebook не е информирала потребителите си за последствията от въвеждането на настройките си за поверителност.

От социалната мрежа вече съобщиха, че са внесени промени в платформата и е ограничен достъпът до информация до разработчиците на приложения. "Няма доказателства, че данни за потребители в Бразилия са изпращани към Cambridge Analytica", заяви говорител на Facebook  в Бразилия. По думите му в момента се прави оценка на възможностите за правни действия.

През юли Facebook се съгласи да плати 5 млрд. долара на американската Федерална търговска комисия – най-голямата такава глоба по рода си в историята на агенцията, за да потуши скандала с Cambridge Analytica.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК