Инфлацията сваля цените на автомобилите втора ръка във Великобритания

Използваните коли стават по-евтини за разлика от горивото и бюджетите на домакинствата

22.07.2022 | 23:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Инфлацията сваля цените на автомобилите втора ръка във Великобритания

Използваните автомобили, които тласкаха нагоре британската инфлация по време на пандемията, сега стават все по-евтини, тъй като британците се разделят с превозните си средства в отговор на растящите разходи за гориво и по-широкия натиск върху бюджетите на домакинствата, съобщава Bloomberg.

Инфлацията удари 40-годишен връх през юни, но цените на използваните автомобили са спаднали с 2,5%, сочат данни на Националната статистическа служба. Това бележи пети пореден месечен спад и най-дългата серия от 2017 г.

Цените се изстреляха нагоре през 2020 г., когато потребителите, пълни с пари заради блокадите, търсеха използвани автомобили като алтернатива на обществения транспорт. В същото време недостигът на полупроводници и проблемите в снабдителните вериги направи новите автомобили по-трудни за закупуване. Сега, на фона на заплатите, които растат с по-бавен темп от инфлацията и увеличаващите се разходи за гориво, автомобилите втора ръка се превръщат в лукс.

"Хората явно следят повече разходите за живот", казва Джейсън Барлоу, директор на автомобилния дилър St Leonards Motors, който продава над 4200 използвани автомобила годишно на 12 локации в Англия. "Те взимат това разумно решение от типа "нуждаем ли се наистина от кола вече?".

Пазарът на използвани автомобили служи като пореден индикатор, че намаляващите реални доходи притискат домакинствата и накърняват доверието на потребителите, докато Английската централна банка ходи по тънка линия между опита да укроти инфлацията и да не предизвика рецесия.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК