Над 46 хил. души са загубили криптовалута заради измами в САЩ от началото на 2021 г.

Младите потребители е по-вероятно да бъдат въвлечени в подобен казус

04.06.2022 | 20:43 Редактор: Теодора Патронова
Над 46 хил. души са загубили криптовалута заради измами в САЩ от началото на 2021 г.

Над 46 хил. души в Съединените щати твърдят, че са загубили общо над 1 млрд. долара в криптовалути заради измами от началото на 2021 г., сочи доклад, публикуван от Федералната търговска комисия, пише CNBC.

Миналогодишната загуба е била близо 60 пъти повече от тази за 2018 г., със средна индивидуална загуба от 2600 долара.

Комисията отбелязва, че топ криптовалутите, които хората казват, че са ползвали, за да плащат на измамници, са биткойн (70%), тетер (10%) и етер (9%).

Близо половината от хората, които са съобщили, че за загубили криптовалута поради измама от 2021 г. насам, твърдят, че всичко е започнало със съобщение в социална мрежа. Основните платформи, споменати в тези жалби, са Instagram (32%), Facebook (26%), WhatsApp (9%) и Telegram (7%).

Фалшивите инвестиционни възможности са били най-често срещаният вид измама. 

Романтичните измами са вторите по популярност начини за загуба на криптовалута, следвани от бизнес измамите и тези, свързани с представянето със самоличност на човек от властта. 

Младите потребители е по-вероятно да бъдат въвлечени в подобен казус. Федералната търговска комисия съобщава, че хората на възраст от 20 до 49 години е на три пъти по-вероятно да обявят, че са загубили криптовалута заради измамник, от по-възрастните. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК