Великобритания иска да стане глобален център за криптоиндустрията

Министерството на финансите предлага да се адаптират законите, регулиращи електронните пари

05.04.2022 | 15:55 Редактор: Теодора Патронова
Великобритания иска да стане глобален център за криптоиндустрията

Британското правителство изложи плановете си да превърне страната в "глобален център" за криптоиндустрията, като предложи нови регулации за стейбълкойните, NFT на Кралския монетен двор и набор от други мерки за привличане на компании за цифрови активи.

Секретарят по икономическите въпроси на Министерството на финансите Джон Глен заяви в реч в понеделник, че правителството е решено да покаже, че "Обединеното кралство е отворено за предприемачество и за криптобизнеса".

Речта e най-категоричното послание от страна на правителството досега в подкрепа на бизнеса с криптовалути, който се установява във Великобритания, след критиките от страна на индустрията, че строгият регулаторен подход на Обединеното кралство и безразличието на правителството задушават иновациите.

Министърът добави, че правителството ще проучи възможността за емитиране на държавен дълг с помощта на технологията на разпределения регистър. Той заяви, че финансовият министър Риши Сунак е възложил на Кралския монетен двор да издаде до лятото цифров продукт, известен като незаменим токен (NFT), като "емблема на перспективния подход, който сме решени да предприемем".

Стремежът на Обединеното кралство към криптовалути става в момент, когато фирмите, работещи във финансови центрове като Великобритания и САЩ, засилват натиска върху правителствата, регулаторните органи и законодателите да предложат по-ясни правила и регулации за цифровите активи.

Едно от предложенията на Министерството на финансите е да се адаптират съществуващите закони, които регулират електронните пари, като например средствата, съхранявани в приложения за мобилни телефони, така че да обхванат стейбълкойните, като ги включат в компетенциите на Службата за контрол на финансовото поведение (Financial Conduct Authority - FCA). Това ще изисква от емитентите на стейбълкойни да поддържат равни резерви от британски лири за емитираните токени, които не могат да се използват за цели като кредитиране.

Правителството възнамерява и да преразгледа правилата за данъчно облагане на криптовалутите, като Глен намекна за "целенасочени" промени в третирането на децентрализираното финансиране и премахване на възпиращите фактори за мениджърите на фондове в Обединеното кралство да държат криптовалути в портфейлите си.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК