Как биткойнът намери призванието си по време на войната в Украйна

Той се превърна в начин да се заобикалят финансовите системи и да се съхранява стойност

11.03.2022 | 15:00 Редактор: Теодора Патронова
Как биткойнът намери призванието си по време на войната в Украйна

Биткойнът намери призванието си, докато украинците са изправени пред растящо насилие от ръцете на руските сили. Водещата световна криптовалута се превърна в ключов начин да се заобиколят централизираните финансови системи, да съхранява стойност и да се набират средства на фона на разразяващото се хуманитарното бедствие, пише колумнистът Тим Кълпан за Bloomberg.

На фона на санкциите срещу – по думите на Вашингтон – "руски елити и членовете на техните семейства" се чуха притеснения, че съмнителната същност на криптовалутите като биткойна би могла да позволи на президента Владимир Путин и неговите приятели да избегнат тези забрани.

Търговията в украински гривни с двете криптовалути, както и със свързания с американския долар стейбълкойн тетер, достигна пик в дните преди инвазията, тъй като хората търсят сигурно и достъпно място за съхранение на спестяванията си.

Докато руските сили атакуват сгради и инфраструктура, достъпът до установените финансови системи, включително електронни плащания и банкомати, не може да бъде гарантиран. Но щом веднъж фиатните пари бъдат обърнати в криптовалути – на телефон или хардуерно устройство – тези пари могат да бъдат опазени на сигурно място.

За две седмици от началото на инвазията над 1,5 млн. украинци са напуснали страната само с малко багаж и дрехите на гърба си. Не е ясно колко от тях са обърнали парите си в криптовалути, но тези, които са го направили, могат да пренасят средствата през границата.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК