Криптопазарът в Русия в задънена улица при нови ограничения

Премиерът Михаил Мишустин го оцени на 10 трилиона рубли

25.04.2022 | 22:45 Редактор: Теодора Патронова
Криптопазарът в Русия в задънена улица при нови ограничения

Криптопазарът на Русия на стойност 124 млрд. долара е изправен пред нови ограничения, произтичащи от мерките за наказание на Кремъл за нахлуването му в Украйна, на фона на предупрежденията, че цифровите валути в крайна сметка биха могли да помогнат за облекчаване на последиците от санкциите, пише Bloomberg.

Binance Holdings Ltd., най-голямата борса за криптовалути в света, заяви, че ще ограничи услугите за руснаци с криптоактиви, надвишаващи стойността на 10 000 евро, в отговор на новите ограничения на Европейския съюз. Отделно от това САЩ наложиха санкции на BitRiver, която управлява ферми, които коват около половината от всички цифрови валути, генерирани в Русия. 

Мерките биха могли да нарушат руския криптопазар, който премиерът Михаил Мишустин оцени на 10 трилиона рубли (124 млрд. долара) този месец, тъй като редица други ограничения, свързани с войната в Украйна, блокираха най-големите банки в страната и ограничиха достъпа на руснаците до финансиране. Международният валутен фонд заяви в доклад тази седмица, че добивът на цифрови активи може да се използва в бъдеще за избягване на санкциите. 

Този месец ЕС забрани предоставянето на услуги, свързани с криптоактиви на висока стойност, на Русия, за да запълни пропуски в по-ранни санкции, които биха могли да помогнат на руснаците да прехвърлят пари в чужбина. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК