Технологични гиганти пазят съдържание за руски военни престъпления в Украйна?

Русия отрича обвиненията и твърди, че не се прицелва в цивилни

15.05.2022 | 06:50 Редактор: Жаклина Иванова
Технологични гиганти пазят съдържание за руски военни престъпления в Украйна?

Четирима американски конгресмени от Демократическата партия на САЩ са поискали от главните изпълнителни директори на YouTube, TikTok, Twitter и Meta Platforms да архивират съдържание, което може да бъде използвано като доказателство за предполагаемите руски военни престъпления в Украйна, предава Ройтерс.

Украйна и Западът твърдят, че руски военни са извършили военни престъпления по време на 11-седмичната инвазия в съседната страна, при която загинаха хиляди цивилни. Русия отрича обвиненията и твърди, че не се прицелва в цивилни.

В писмо до главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг четиримата конгресмени, включително лидерите на комисиите за надзор и външни работи към Камарата на представителите Каролин Малоуни и Грегъри Мийкс, са насърчили компаниите да запазят такова съдържание, публикувано в платформите им, пише investor.bg.

Това съдържание "потенциално могат да бъде ползвано за доказателство, тъй като правителството на САЩ и международните защитници на правата на човека разследват руски военни престъпления, престъпления срещу човечеството и други зверства в Украйна", гласи писмото.

Текстовете са били подписани и от двама председатели на подкомисии - Уилям Кийтинг и Стивън Линч.

Съветът по правата на човека към ООН в четвъртък прие резолюция за започването на разследване на възможните военни престъпления от руски войски в места близо до столицата Киев и в други части на страната.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Александров
преди 1 година
Най-мощната, с най-модерното въоръжение за времето си е Руската армия, всички го разбират, и усещат, но много са тези които от прекалена злоба и омраза, открито не искат да признаят, и всичките им внушения в обратното, са един голям АБСУРД!? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Александров
преди 1 година
Дали някога НАТО ще се опита с явна провокация към Русия едва ли, ще правят такива както в Украйна, и всеки път ще извличат дивиденти!? Сигнализирай за неуместен коментар