Планът на Ел Салвадор за биткойна като законно платежно средство се проваля

Само 20% от жителите са продължили да използват портфейла Chivo

27.04.2022 | 22:58 Редактор: Теодора Патронова
Планът на Ел Салвадор за биткойна като законно платежно средство се проваля

Биткойн среща големи проблеми да набере сила в Ел Салвадор – първата страна, която го прие като законно платежно средство – след като много салвадорци спряха да използват правителствения биткойн портфейл, известен като Chivo, и само малка част казват, че го използват за парични преводи, данъци и ежедневни покупки, предаде Bloomberg.

Проучване на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ в партньорство с Cid Gallup установи, че само 20% от жителите на Ел Салвадор са продължили да използват портфейла Chivo, след като са го инсталирали и са изразходвали първоначалния бонус от $30 при регистрация. Повечето изтегляния на приложението се случиха миналия септември, когато за първи път биткойн беше разрешен за използване в Ел Салвадор заедно с долара и на практика никой не е инсталирал Chivo на телефона си през 2022 г., според проучването.

 

Междувременно Международният валутен фонд призова Ел Салвадор да лиши биткойн от статута му на официална валута, след като преговорите за програма за 1,3 милиарда долара с международния кредитор бяха временно преустановени. Планът на правителството за издаване на биткойн облигация, първоначално планиран да стартира през март, също беше отложен.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК