Официално: Биткойнът е официално платежно средство в Ел Салвадор

Според президента Букеле тази мярка ще увеличи заетостта

09.06.2021 | 13:10 Редактор: Искра Ангелова
Официално: Биткойнът е официално платежно средство в Ел Салвадор

Биткойнът вече е официално платежно средство в Ел Салвадор. Това обяви президентът Наийб Букеле с пост в Twitter. Според 39-годишния лидер тази мярка ще увеличи заетостта и ще накара повече хора да се обърнат към банките.

Букеле, който е най-младият президент в Латинска Америка и е известен с бунтарските си виждания, обяви, че решението е било одобрено от депутатите със "супермнозинство", съобщава Bloomberg.

Президентът в миналото е заявявал, че биткойнът може да стимулира икономиката на страната, да помогне да се увеличи слабото проникване на банките и да ускори трансфера на извършваните годишно парични преводи за 6 млрд. евро.

Решението виртуалната валута да бъде обявена за официално платежно средство е рядко добра новина за криптосектора през последните седмици, който не успява да се възстанови от проблемите си от май.

Към 11:20 ч. българско време биткойнът поскъпва с 2,7% до 34 159,20 долара, след като по-рано във вторник цената му спадна до под 32 хил. долара. Останалите водещи криптовалути обаче все още са на червено, информира Investor.bg.

Гуверньорът на централната банка на Ел Салвадор Дъглас Родригес заяви в интервю, че биткойнът вече се използва в страната и „не е нещо, от което хората трябва да се страхуват“. Той обаче допълни, че токенът няма да замени щатския долар, който е официалната валута в страната.

Цената на биткойна се сви почти наполовина спрямо рекорда си, достигнат в средата на април от почти 65 хил. долара. Причина за разпродажбите бяха основно критиките на милиардера Илън Мъск за екологичния отпечатък на криптовалутата. Затягането на регулациите в страни като Китай също влоши настроенията на пазара.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК